Cobot

De Cobot voordelen

Wat is een cobot?

Een Cobot is een Collaboratieve Robot, oftewel een samenwerkende robot. De naam komt voort uit de mogelijkheid van dit soort robots om samen te werken in een omgeving waar ook mensen aan het werk zijn. Een traditionele robot, zoals bekend van de Automotive industrie, moet in een afgesloten ruimte worden geplaatst en werkt volledig alleen. Een Collaboratieve Robot kan bij de werknemer geplaatst worden en het samenwerken is ook dat hij de werknemer ondersteunt.  Voor de robots die zichzelf een Cobot mogen noemen zijn speciale normen vastgesteld waar deze aan moeten doen. In deze normen zijn verschillende eigenschappen vastgesteld, dit heeft te maken met de snelheid, het draagvermogen en de veiligheidfuncties. Het risico van een Cobot is dat als er een medewerker in de beweging van de Cobot staat dat deze mogelijk geraakt kan worden. Het is zaak dat de Cobot dit zo snel als mogelijk waarneemt en dit voorkomt of de impact minimaal maakt. Vandaar dat de Cobots een maximale snelheid hebben en een maximaal draagvermogen. Daarnaast moet ook ten allen tijden gekeken hoe de eindeffectoren gekozen worden om de Cobot zo veilig mogelijk te maken. De meest gebruikte Cobots zijn ook Smart Collaborative Robots, wat betekent dat de robot geprogrammeerd wordt met een grafische interface. 
Een Smart Cobot maakt het programmeren makkelijker dan een traditionele industriële robot, aangezien je geen kennis van robotprogrammeren hoeft te hebben. Bij een industriële robot duurt het weken om deze de bewegingen te laten uitvoeren. Bij een Smart Cobot kan een beweging in enkele minuten al geprogrammeerd worden en kan waar nodig ook nog eens gefinetuned worden.

Het verschil dat de Elfin maakt

De Elfin valt onder de Smart Collaboratieve Robots. De intelligente software van de Elfin maakt het eenvoudig voor een gebruiker om de robot te programmeren en aan te passen. De Elfin werkt met Teach-by-demonstration. Dit houdt in dat je de robot in een stand kan zetten waarbij de robot in zero gravity komt. In deze stand kan de robot vrij bewogen worden en kan de positie worden bewaard. De Elfin heeft daarbij ook de functie om een traject compleet in te leren, vervolgens doet de robot deze beweging na. Ook rechte lijnen, cirkels en kortste route zijn opties die te kiezen zijn.
Naast deze verschillende bewegingsmogelijkheden heeft de Elfin door de geometrie het grootste bereik. De robot kan door de plaatsing van de D-modules dicht bij de eigen basis werken, en door het lange bereik ook verder reiken dan vergelijkbare robots met hetzelfde draagvermogen. 
Voeg daar aan toe dat de Elfin een herhaalnauwkeurigheid heeft van nog geen 0,05 mm, zorgt dit er voor dat de robot zeer precies en nauwkeurig zijn taken kan doen en kan blijven herhalen. De robot heeft een vloeiende beweging wat bijvoorbeeld concurrerende robots niet hebben en hierdoor kunnen applicaties als lassen en verf spuiten uitgevoerd worden.

Voordelen Cobot

Flexibel
Eenvoudig
programmeren
Veilig
Snelle
installatie

Flexibel

Collaboratieve robots zijn flexibel in te zetten, door de compactheid, snelheid en lagere aanschafprijs zijn er veel applicaties die gedaan kunnen worden en ook een snelle ROI hebben. Ook voor langere applicatie cycli en eenvoudigere taken is de ROI voor een Cobot doorgaans gunstig. Met de mogelijkheid zonder kooi te werken is het eenvoudiger om de robot op meerdere applicaties in te zetten. Zo kan hij bijvoorbeeld meerdere taken in korte tijd afwisselen, afhankelijk van waar hij nodig is.

Veilig

Door de ingebouwde veiligheidfuncties kan een Cobot gevaarlijke situatie herkennen en daarbij de gepaste oplossing bieden. Dit kan op verschillende manieren in de robot zelf, of met behulp van externe hulpmiddelen.

Eenvoudig programmeren

Via de software is het doel van een Smart Collaboratieve Robot dat deze eenvoudig is te programmeren. Via grafische user interface en eenvoudige commando’s kunnen complexe programma’s eenvoudig worden gemaakt. Hiermee zijn de meest uiteenlopende applicaties eenvoudig en snel te programmeren zonder kennis van programmatuur. Via eenvoudige scholing kunnen werknemers de kennis vergaren om de robot te bedienen.

Snelle installatie

Het installeren van een Cobot is eenvoudig. Er zijn geen zware funderingen nodig en eventueel kan een cobot mobiel worden uitgevoerd. De aanschafprijs van het automatiseren met robots is niet enkel de aanschafprijs van de robot, het is het complete pakket van robot, eindeffectoren, montage en programmering. Door het gemak op alle vlakken is de overall aanschafprijs van een Cobot oplossing lager dan traditionele robot oplossing.

nl_NL